Flatgallery v Piešťanoch > nový výstavný priestor

Aktuality
Eduard Klena
31.12.2019

Flatgallery v Piešťanoch > nový výstavný priestor

Flatgallery v Piešťanoch - Eduard Klena v rozhovore s Andrejom Jarošom 

 

Formát Flatgallery poznáme z Bratislavy, ale nepoznáme úplne bežne frančízu rozširovania sa do iných miest pod jednou vlajkou. Ako k tomu došlo?

Nie je to frančíza v klasickom slova zmysle. Je to naša nová pobočka bratislavskej galérie-matky v súkromných priestoroch rodinného domu našej priateľky Katy Sedlák v Piešťanoch. K tomuto spoločnému rozhodnutiu došlo spontánne. Uvidíme, či sa aj naši ostatní známi v budúcnosti rozhodnú niečo podobné otvoriť v iných mestách po Slovensku. Chceme, aby boli nejaké väzby a aby to boli ľudia nám blízki, ktorí majú vzťah k umeniu a akceptujú našu pôvodnú ideu bytovej galérie so všetkými jej špecifikami. 

Koľko výstav máte v pláne na rok 2020?

Vo Flatgallery Piešťany sme mali pôvodne v pláne urobiť Art residency project, pričom výstavy s rezidentmi sa mali meniť každé dva mesiace, teda 6 výstav za rok. Žiaľ, tento plánovaný projekt nám FPU na rok 2020 nepodporilo, preto sme sa rozhodli upraviť výstavný plán na 12 výstav s mesačným cyklom a vytvoriť klasickú galériu zameranú na súčasné vizuálne umenie. 

 

 

Pripája sa k vám (finančne alebo promočne) nejako aj mesto či samosprávny kraj?

Zatiaľ sme podali žiadosť o dotáciu iba na FPU, ktorá však nebola podporená odbornou komisiou. Určite budeme skúšať ďalšie možnosti podpory v rámci regiónu a mesta (Trnavský samosprávny kraj a mesto Piešťany).

S kým ste sa presne spojili a aká je vaša vízia?

Majiteľka novej galérie Flatgallery Piešťany, Kata Sedlák, je fotografka, ktorá je paradoxne známa viac v zahraničí ako doma. Získala viaceré zaujímavé ocenenia: 2017 – Pulitzer Centre – National Geographic – finalistka v súťažnej téme „Strong Women“, v roku 2015 Slovak Press Photo cenu diváka v kategórii „Everyday Life“ a v roku 2013 National Geographic – finalistka v súťažnej téme „Family Portrait“. Pričom vystavovala v sólo / skupinových výstavách vo viacerých prestížnych galériách doma i v zahraničí, ako napríklad: Leica Gallery Praha, Stredoeurópsky dom fotografie v Bratislave, Leica Store Mayfair v Londýne, Klompching Gallery v New Yorku, a taktiež úspešne vystavovala na viacerých zahraničných veľtrhoch s umením. Preto vždy jedna výstava z plánovaných 12 bude venovaná výlučne fotografii. Do budúcna by sme chceli vytvoriť netradičnú bytovú galériu v Piešťanoch s kvalitným výstavným programom z vyselektovaných mladých domácich autorov. Postupne do budúcna by sme chceli rozširovať portfólio výstav zahraničných autorov s možnosťou rezidenčného pobytu počas trvania výstavy.

Kto vyberal a vymýšľal výstavný plán na nasledujúci rok? Kto je kurátorom, ktorý bude pracovať s jednotlivými umelcami?

V lete 2019 bola na sociálnej sieti zverejnená otvorená výzva na chystaný projekt Flatgallery Piešťany – Art residency. Prihlásilo sa nám takmer 20 prevažne zahraničných autorov a odborná komisia v štvorčlennom zložení (Andrej Jaroš – kunsthistorik / kurátor, Albert Vlk – filmový režisér / výtvarník, Kata Sedlák – fotografka, Marianna Brinzová – umelkyňa / kurátorka) vybrala 8 autorov (4 sólo výstavy a dve dvojvýstavy / tandemy) v koncepte 4 kurátorov. 

Spája vystavujúcich autorov nejaké špecifikum? Bude nejaké preferované médium? Budete zameraní aj na predaj?

Galéria Flatgallery v Piešťanoch bude svojím výstavným plánom zameraná na prezentácia multimediálnej tvorby (maľba, grafika, kresba, objekt, inštalácia, video, fotografia, performance...) od mladých autorov, ktorí vo svojej tvorbe reflektujú aktuálne témy globálnej spoločnosti na súčasnej svetovej scéne. Kurátorsky budú výstavy zastrešovať najmä dvojica Andrej Jaroš a Marianna Brinzová. Samozrejme, všetky diela na výstavách budú predajné po vzájomnej dohode s autormi. 

Všimol som si, že ste mali oficiálne uvedenie a predstavenie priestoru cez vianočný event, kde sa ukázal výber autorov. Zaregistroval ho domáci divák a prišiel sa pozrieť?

Výstavná činnosť Flatgallery Piešťany bola zahájená 12. 12. 2019 (presne na 7. výročie vzniku Flatgallery v Bratislave) skupinovou výstavou Winter selection s ponukou 55 diel od 30 domácich autorov, ktorá potrvá do 19. 1. 2020. Návštevnosť na vernisáži prekonala všetky naše predstavy a očakávania, keďže za celý večer prišlo takmer 100 návštevníkov. 

 

 

To je chvályhodné, chystáte sa nejako špeciálne nový priestor aj v rámci mesta promovať?

Propagácia Flatgallery je zatiaľ iba v našej spoločnej réžii a to v rámci možností cez sociálne siete Facebook a Instagram. V budúcnosti plánujeme inzerciu vo Flash Art CZ/SK edition, ako aj v iných odborných médiach a publikáciach.

Je možné, že bude človek vystavujúci v Piešťanoch posúvaný aj do Bratislavy a opačne? Budú tieto dva priestory Flatgallery nejako kooperovať alebo budú fungovať separé?

Určite bude fungovať istá spolupráca medzi týmito dvoma galériami ako medzi matkou a dcérou. Avšak nebude to žiadne kopírovanie, respektíve, duplicita výstav. Vždy sa bude dbať na špecifiká výstavných priestorov jednotlivých galérií a výstavy tak budú vytvorené na kľúč. Chceme odprezentovať variabilitu a rôzne podoby súčasného umenia a ukázať tak publiku rôznorodosť a nejednoznačnosť práve tvoriaceho sa umenia. 

Flatgallery Piešťany oficiálne otvorí sezónu 19. januára 2020 s mesačným odstupom dvanástich autorov a má výhľadový potenciál svoje aktivity do budúcna rozširovať.