Kupodivu > nový priestor v centre Bratislavy

Kupodivu > nový priestor v centre Bratislavy

 

V centre nášho hlavného mesta, konkrétne na Žilinskej ulici, sa len pre pár dňami otvoril multigeneračný a multižánrový priestor pre hravé a tvorivé trávenie voľného času.

KUPODIVU je založené skupinou štyroch mladých, odvážnych ľudí s očividnou chuťou niečo vytvoriť. Spája ich priateľstvo a nadšenie pre zaujímavú vec. Niežeby nebolo v Bratislave viacero miest pre rôzne komunity a voľnočasové aktivity, ale táto skupina priateľov sa rozhodla to poňať trochu inak.

 

Čím je KUPODIVU iné?

Chceli sme vytvoriť priestor pre širokú verejnosť, hlavne pre ľudí, ktorí nepotrebujú alkohol. To je naša najväčšia inakosť, že tu nenájdete vôbec žiadny alkohol, ani ho nepredávame, ani by sem nemali ľudia chodiť s očakávaním klasického poňatia vernisáže, lebo na tej našej víno nebude. Chceme sa vyhnúť typickému opíjaniu sa pred či počas výstavy, chceme, aby to bolo fakt o umení a nie o tom, že poďme sa všetci opiť. Teda chceme vynechať alkohol, ktorý je už tak trochu stereotypne spojený s vernisážami.

 

Na vašej facebookovej stránke sa naozaj striktne vymedzujete voči alkoholu či fajčeniu. Prečo ste sa takto rozhodli? Z čoho toto rozhodnutie vzišlo?

Myslíme si, že alkohol kazí svet, a to hlavne, keď je užívaný vo veľkej miere. Tak isto nie je ani zdravý, rovnako ako drogy či cigarety. Druhá, a pre nás veľmi podstatná vec je to, aby sa ľudia naučili socializovať aj bez pomoci týchto vecí. Často sa zdá, že niektorí ľudia sa bez alkoholu nevedia ani rozprávať, predstaviť, či určitým spôsobom sa prezentovať. Chceli by sme, aby sa ľudia naučili, že sa dá zabaviť aj bez alkoholu a že sa človek nakoniec na druhý deň cíti lepšie. Chceme, aby ľudia na naše vernisáže chodili kvôli umeniu, lebo to má byť gro daného večera a nie víno. Tešíme sa, že mnoho ľudí víta tento náš bezalkoholový nápad.

 

V KUPODIVU ste sa rozhodli vytvoriť i výstavný priestor a už máte za sebou prvú vernisáž. Aká výstava u vás momentálne prebieha a aké bolo jej otvorenie?

 

Aktuálne prebieha v priestoroch výstava pod názvom „The Simplest Maze in the World“ od  Stanislava Ondruša, známeho tiež pod pseudonymom ŠťukAR. S výstavou nám pomáhala Denisa Slavkovská, študentka maľby na VŠVU. Na otvorenie výstavy prišlo pomerne dosť ľudí a myslíme si, že reakcie boli pozitívne. Návštevníci boli milo prekvapení čistotou priestoru a rôznymi možnosťami jeho využitia. Vytvorili sme k výstave aj malý sprievodný leták s mapou jednotlivých diel a ich popiskami, aby sa dielam mohol priblížiť aj návštevník, ktorý vernisáž nestihol. 

Ako často plánujete obmieňať výstavy a na akom základe chcete vyberať vystavujúcich?

Ďalšiu výstavu plánujeme na január, ale presný dátum ešte nie je určený. Nakoľko chceme, aby bolo KUPODIVU miestom pre všetkých, teda aj pre deti, budeme sa snažiť, aby bol aj výber výstav trošku prispôsobený a prístupný aj pre tých najmenších. Chceme, aby sme ako kolektív pracovali na výbere výstav a tvorení programu. Sme otvorení nápadom, ľudom, takže kto má záujem, môže nás pokojne osloviť. Nepreferujeme a nechceme sa špecializovať, chceme byt otvorení zaujímavým projektom.

 

 

Chápem teda správne, že výstavy nie sú základom celého vášho projektu KUPODIVU?

Presne tak, nie sme len galéria, čo je podľa nás výhodne, pretože takto sa umenie dostane medzi širšiu verejnosť, nie len medzi ľudí zaujímajúcich sa o umenie. Teda je možné, že si práve takouto cestou, pri nejakej hre, workshope či káve človek nájde cestu k umeniu a zaujme ho.

 

 

Plánujete sprievodné programy alebo výklady k jednotlivým výstavám?

Zatiaľ sme nad tým úplne nerozmýšľali. Bude záležať aj od toho, aká to bude výstava. Ale minimálne stále bude k výstave vernisáž, kde sa ľudia budú mať možnosť viac o daných dielach dozvedieť. Pre tých, čo vernisáž nestihnú, budeme mať pripravené tlačené materiály.

 

 

Ako to v KUPODIVU funguje, keď práve nemáte program, akým je napríklad herný večer, premietanie a podobne?

Zatiaľ nemáme program na každý večer, ale časom by sme chceli toho organizovať viac. V každom prípade sme otvorení každý deň okrem pondelka. Hry sú k dispozícii kedykoľvek a ľudia si môžu dať niečo na pitie a zahrať si. Napríklad aj my sami s nimi trávime čas, hráme s nim hry, rozprávame sa a ľudia to oceňujú.

 

Je niekto z vás galerijný pedagóg? Kto z vás vymýšľa  programy pre deti?

Nie, nikto z nás nie je galerijný pedagóg, ale máme k deťom blízko. Deti, rodiny a vytváranie komunít sú pre nás dôležité veci a myslíme si, že je dôležité podporovať ich a ponúknuť im priestor pre zmysluplne strávený spoločný čas. Chceli by sme, aby rodičia s deťmi trávili čas spoločne pri jednej aktivite. Workshopy sa snažíme koncipovať tak, aby zaujali a niečo dali nie len deťom, ale aj ich rodičom.

 

V novom multižánrovom priestore KUPODIVU vás okrem výstavného priestoru, učebne, herne a kaviarne čakajú hravé víkendy, storytelling, swap kníh, workshopy pre malých aj veľkých, premietania rôznych filmov či nejeden večer plný hier. Aby toho nebolo málo, počas bežných otváracích hodín si vždy môžete prísť zahrať spoločenské hry, ktorých majú v KUPODIVU naozaj široký výber. V nealko bare vás obslúži jeden zo zakladateľov, ktorý si s vami rád pokecká či zahrá nejakú hru.

Skupina mladých ľudí, ktorý založili KUPODIVU do svojho projektu vložili vlastné zdroje, zatiaľ bez grantovej podpory či investorov. Fungujú za pomoci dobrovoľných príspevkov svojich návštevníkov a veríme, že si budú ľudia tento priestor naďalej vážiť a podporovať ho.

 

(fotografie © Anna Pavlova, Pavlína Gavalierová a kolektív Kupodivu)